реклама 468

Tuesday, March 17, 2009

Срещу 80лв. вход туристи влизат и унищожават пещера “Духлата” край с. Боснек

Срещу 80лв. вход туристи влизат и унищожават пещера “Духлата” край с. Боснек : Новините от Перник - Агенция За Перник

feature photoУникалната пещера Духлата, намираща се край с. Боснек е най-дългата пещера в България – 18 километра, а дълбочината й е към 50 м. В нея живеят 21 животински вида, сред които 7 вида прилепи, което я прави неповторима на Балканския полуостров с такова видово разнообразие. Въпреки, че Духлата е включена в графата на забранените за посещение пещери, десетки фирми, чрез интернет предлагат посещение срещу 80лв. на любители пещерняци, които да се порадват на красотите й. Те от своя страна не само, че безогледно я унищожават драскайки по стените имената си, къртейки сталактити и хвърляйки всякакви твърди отпадъци, но и рискуват живота и здравето си, попадайки в коварните й лабиринти. По този повод директорът на парк “Витоша” Тома Белев посети Област Перник и отговори на няколко въпроса на медиите преди да влезе на заседание и да обсъди с местните институции какво да се направи за спиране на тази порочна и опасна практика. Поводът за срещата бе апел на зам.председателят на Българската федерация по спелеология Алексей Жалов.

Г-н Балев, опасна ли е пещерата Духлата за посетители?

Това е най-дългата пещера в България. Самата пещера не е опасна, опасни са действията на хората, които идват в нея. От тази гледна точка нашата цел от управлението на природен парк “Витоша” е да предпазим хората от тяхната собствена глупост. Миналата година заедно с РИОСОВ сме създали система за регулиран достъп. Така се опитваме да намалим опитите на хората, които нямат умения да влизат в пещерите, да попаднат в нея, да се загубят или да пострадат.

Колко пещерняци посещават Духлата?

При нас се записват групите, а не самите пещерняци. Над 1000 групи годишно влизат в пещерата.

След като интереса към Духлата е толкова голям, няма ли да се предприемат някакви действия за отваряне на пещерата?

Планът за управление на природния парк препоръчва да се отворят тронните зали. Там има от 20 години опит за отваряне. Ние сме за тази идея – да се отворят тронните зали. Така ще може любителите на пещерите да имат един регламентиран и лесен достъп. Самата пещера Духлата е една система от теснини, които не са атрактивни за масовия посетител. Най-атрактивното в нея са тронните зали – там има малко повече пространство.

Кога се предвижда да се отвори пещерата за посетители?

Това е въпрос на пари. Всички разходи, необходими за отварянето са извън бюджета на парка. В зависимост от дължината, която имаме, поне 3 милиона лева ще бъдат необходими за заснемането, изграждането и с осветлението, което трябва да е специфично – то трябва да е студено, с определени параметри, за да не влияе на обитателите на самата пещера.


No comments:

Post a Comment

>> РЕКЛАМИРАЙТЕ ТУК <<