реклама 468

Saturday, April 25, 2009

Културни и природни забележителности

Най-известната забележителност на село Боснек е пещерата Духлата. Тя е най дългата пещера в България (17 600 м.) и дълбока 53 метра, но все още не е напълно проучена и картирана, но е популярна сред спелеолозите и доста посещавана. В пещерата са установени 22 вида пещерни животни, сред които 6 вида прилепи. Има голямо разнообразие от пещерни образувания. В момента основният вход на Духлата е затворен от паднала скала, което затруднява посещението ѝ.

Смята се, че пещерата е на 7 етажа. В нея има множество галерии и тече подземна река. Наскоро бяха открити нови части с втора река.

Друга доста по-популярна забележителност на Боснек и околностите е река Струма, край която през лятото става чудесно място за отдих.

През топлите и сухи летни месеци реката изчезва под земята малко над вилната зона на Боснек, за да се върне отново в коритото си в края на селото.

Боснек е известен и с извора, наречен Живата вода. От каменна скулптура на глава на змей извира и се скрива изворна вода. Авторът на приказната скулптура не е известен. Местните хора не помнят от кога датира произведението.

До местността стига черен път (подходящ само за високо-проходими превозни средства или час и половина пеша), а до самия извор има пещера и изграден заслон, което прави маршрута привлекателен за туристи. Тъй като водата на този извор изчезва и след определен период от време отново се появява, съществува легенда, че когато пред змея застане грешен човек - водата спира. Водата от извора се смята за много лековита и хора от цялата страна посещават чудотворния извор. До селото може да се стигне с автобус, който тръгва от Перник всеки ден в 07:30, 13:30 и 17:30.

No comments:

Post a Comment

>> РЕКЛАМИРАЙТЕ ТУК <<