реклама 468

Monday, April 27, 2009

Road sign

Road sign
Road sign
In English
This image is provided by the author under Creative Commons license 2.5
You can use this image for free, even for commercial purposes. Only you have to cite the author's name and to refer to the site - www.ImagesFromBulgaria.com
На български
Това изображение се предоставя от автора под Creative Commons license 2.5
Можете да използвате снимката свободно, дори и за комерсиални цели. Необходимо е само да цитирате името на автора и да посочите адреса на сайта - www.ImagesFromBulgaria.com


Saturday, April 25, 2009

Културни и природни забележителности

Най-известната забележителност на село Боснек е пещерата Духлата. Тя е най дългата пещера в България (17 600 м.) и дълбока 53 метра, но все още не е напълно проучена и картирана, но е популярна сред спелеолозите и доста посещавана. В пещерата са установени 22 вида пещерни животни, сред които 6 вида прилепи. Има голямо разнообразие от пещерни образувания. В момента основният вход на Духлата е затворен от паднала скала, което затруднява посещението ѝ.

Смята се, че пещерата е на 7 етажа. В нея има множество галерии и тече подземна река. Наскоро бяха открити нови части с втора река.

Друга доста по-популярна забележителност на Боснек и околностите е река Струма, край която през лятото става чудесно място за отдих.

През топлите и сухи летни месеци реката изчезва под земята малко над вилната зона на Боснек, за да се върне отново в коритото си в края на селото.

Боснек е известен и с извора, наречен Живата вода. От каменна скулптура на глава на змей извира и се скрива изворна вода. Авторът на приказната скулптура не е известен. Местните хора не помнят от кога датира произведението.

До местността стига черен път (подходящ само за високо-проходими превозни средства или час и половина пеша), а до самия извор има пещера и изграден заслон, което прави маршрута привлекателен за туристи. Тъй като водата на този извор изчезва и след определен период от време отново се появява, съществува легенда, че когато пред змея застане грешен човек - водата спира. Водата от извора се смята за много лековита и хора от цялата страна посещават чудотворния извор. До селото може да се стигне с автобус, който тръгва от Перник всеки ден в 07:30, 13:30 и 17:30.

Wednesday, April 15, 2009

село Боснек - създаване при ново АТУ

НСИ • НАЦИОНАЛЕН РЕГИСТЪР НА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА •
Справка
за кметство Боснек, общ. Перник
към 18.07.1995 г.

Идентификационен код: 08320002
Събитие: създаване при ново АТУ
Документ : Закон за административно-териториалното устройство на Република България от 03.06.1995 г.
( Обн., ДВ, бр. 63 от 14.07.1995 г. )
Вид единица: кметство
Наименование: Боснек
# с ударение: Боснек
# транслитерирано: Bosnek
# на английски: Bosnek
Административен център: с. Боснек, общ. Перник, Софийска обл. (05760)
# Административно-териториална принадлежност: КМЕТСТВА -> Софийска обл. (08), общ. Перник (0832)


Monday, April 6, 2009

В полите на Витоша…

The Young Geographer » В полите на Витоша…
В полите на Витоша…
неделя, април 5th, 2009

5 села (Мърчаево - Рударци - Кладница - Студена - Боснек), 1 язовир, 2 блата, 1 пещера, яки снимки и всичко това само за един ден и 20 км пеша в полите на Витоша (Боснешки карстов район)…

Да, несъмнено този ден ще се запамети в съзнанието ми… Едва ли ще са много като него (Дано всъщност са!), когато аз и верните и ентусиазирани географи-съратници се реем из ландшафтите на Родината. Този път идеята бе да преминем по един доста пренебрегван, непопулярен и некомерсиален маршрут във Витоша. О, да! Има и такива все още! След кратък трип със 102, 5тм, 5 и 59 се озовахме в Мърчаево - последното село на Столичната община преди община Перник. Та оттам пешком през Рударци (където наблюдавахме и за малко местния мега сблъсък-дерби между домакините от “Минерал” Рударци и гостите от Кладница), та после ...  http://zhelev.there4you.org/ ?p=140


>> РЕКЛАМИРАЙТЕ ТУК <<